Maailma on kutistunut valtavasti kuluneiden vuosikymmenten saatossa. Vaikka tavarat ovat vaihtaneet omistajaa yhdestä maailmankolkasta toiseen kautta aikain, käy kauppa nyt kiivaammin kuin koskaan. Jotta yritykset saisivat tilattua ja toimitettua asiakkailleen halutut tuotteet sovitulla aikataululla, on toimivilla logistiikkaratkaisuilla äärimmäisen tärkeä rooli. Mikäli esimerkiksi lentorahti yllättäen keskeytyy, on moni toimiala todella suuressa pulassa.Yhtenä hyvänä esimerkkinä toimialasta, joka on suunnattoman riippuvainen toimivasta logistiikkaverkostosta, on sisustusala. Jatkuvasti muuttuvat sisustustrendit ohjaavat kuluttajien käyttäytymistä. Omaan kotiin halutaan usein panostaa täysillä, jonka vuoksi sinne halutaankin saada aivan erityisiä ja persoonallisuutta korostavia sisustuselementtejä. Esimerkiksi matot ovat tärkeä osa sisustusta ja niistä ollaan valmiita maksamaan enemmänkin, jos ne ovat itselle mieluisia ja vastaavat laatuodotuksia. Ellei kotiin halua nimenomaan saada Suomessa valmistettua villamattoa, on huomattavasti todennäköisempää, että omaa silmää ja kukkaroa miellyttävä matto olohuoneeseen löytyy jostain muualta.Kodin sisustustuotteet ovat usein kulkeneet pitkän matkan


Logistiikka-alalla huonekalut ja kodin sisustus ylipäätään ovat valtavan tärkeässä asemassa. Käytännössä meiltä jokaiselta löytyy oma koti ja jokainen meistä tarvitsee sinne tietyt perustavarat mukavan elämisen takaamiseksi. Huonekaluostoksilla etsitään yleensä samankaltaisia kokonaisuuksia. Suomalaisten kodeissa niin pöytä, sänky, tuolit, sohva kuin todennäköisesti pari mattoakin ovat ehdottomia hankintoja, joista ei voida tinkiä. Senpä vuoksi niitä valmistetaankin tehtailla ympäri maailmaa jatkuvalla syötöllä.Harva tulee välttämättä edes ajatelleeksi sitä, kuinka monesta eri maailmankolkasta omasta kodista löytyvät sisustustuotteet ovatkaan peräisin. Vaikka Suomessa myydäänkin paljon kotimaista tuotantoa, on yhä useammat huonekalut ja sisustustuotteet valmistettu jossain muualla edullisemman hinnan takaamiseksi. Halvempien hintojen lisäksi erikoisempia tuotteita tilataan myös varta vasten kauempaa juurikin siksi, ettei niitä ole mahdollista saada lähempää. Tällaisia voivat olla vaikkapa upean yksityiskohtaiset itämaiset matot tai Kaukoidän tyyliä huokuvat uniikit sisustustavarat.==Mitä logistiikkaratkaisuja sisustusalalla suositaan?==Sisustusalalla hyödynnetään laajalti eri logistiikkaratkaisuja. Esimerkiksi mattoja toimitetaan melkeinpä kaikilla mahdollisilla tavoilla aina merirahdista maantiekuljetuksiin ja lentorahtiin riippuen siitä, mistä niitä tilataan. Valintaan vaikuttavat muun muassa tuottajan ja tilaajan välinen maantieteellinen etäisyys ja saavutettavuus sekä toimituksen hinta. Yhä useammin valinnassa saattaa vaakakupissa painaa myös kestävä kehitys ja ekologisuus, jonka myötä etenkin merirahdista on tullut jälleen yhä suositumpi vaihtoehto.

Eri huonekalu- ja sisustusalan yrityksillä on omat tuottajansa ja toimittajansa, joiden kanssa solmitaan usein pitkäaikaisiakin sopimuksia sujuvan yritystoiminnan takaamiseksi. Esimerkiksi kaikille tuttu IKEA myy huonekaluja, jotka ovat valtaosin Ruotsissa suunniteltuja. Ne kuitenkin valmistetaan useimmiten Kiinassa tai muissa Kaukoidän maissa kuten Malesiassa ja Vietnamissa. Osa yrityksen huonekalutuotannosta toteutetaan myös Itä-Euroopassa kuten esimerkiksi Romaniassa tai Puolassa.Eri yritykset saattavat suosia eri logistiikkaratkaisuja myös sen mukaan, kuinka kiireellisesti sisustustuotteet on saatava perille. Mikäli hinta on kaikkein tärkein kriteeri ja sisustustavaroita voidaan tilata hyvinkin paljon etukäteen, osuu valinta silloin todennäköisimmin merirahtiin. Voi olla, että toimituksissa kestää tällöin kuukausia, mutta tällöin yritys on yleensä jo varautunut siihen ennalta. Logistiikka-ala hyötyy muuttuvista sisustustrendeistä

Sisustusalaa aivan kuten muotialaakin voidaan kuitenkin pitää erityisen haastavana jatkuvasti muuttuvien trendien vuoksi. Toisinaan ammattilaisenkin voi olla hankala ennakoida etukäteen, mitkä värit tai sisustustrendit esimerkiksi mattojen suhteen ovat seuraavalla kaudella pinnalla. Tällä hetkellä esimerkiksi keltaiset matot ovat todella trendikkäitä, ja niitä ostetaan koteihin huomattavasti enemmän kuin vielä vuosi sitten.

Juuri muuttuvien sisustustrendien seuraaminen on suurin syy siihen, miksi monet yritykset haluavatkin pitää valikoimansa vaihtuvuuden korkeana ja tilata jatkuvasti uusia sisustustuotteita markkinoiden kysynnän mukaan. Tällöin ei välttämättä ole mahdollisuutta odottaa merirahdin saapumista, vaan on turvauduttava huomattavasti nopeampina pidettyihin logistiikkaratkaisuihin kuten maantiekuljetuksiin tai lentorahtiin. Ne ovat kalliimpia vaihtoehtoja, mutta sitä kompensoi huomattavasti lyhyempi toimitusaika.

galore