Kun logistiikasta puhutaan pitää muistaa tuo puna-nuttu, joka lähtee Rovaniemen Korvatunturilta pororeen kyydissä tarkoituksenaan toimittaa lahjat maailman lapsille.

Laskelmia siitä, kuinka nopeasti porojen pitää matka taittaa ehtiäkseen jokaisen luo, on tehty runsaasti. Laskelmissa on huomioitu joulun vieton päivämäärien poikkeamat, kuten suomalaiseen aattoon painottuvan joulun ja venäläisen vasta myöhemmin vietettävän joulun aikatauluttaminen, reen paino, maapallon pituus ja leveysasteet, sekä aikaerot. Myös se kuinka kauan joulupukilta menee savupiipusta talon sisälle ahtautumisessa, lahjojen asettelussa sukkiin takan reunukselle, tai löytääkseen joulukuusen jonka alle lahjat jättää, on huomioitu. Voi olla, että pukki joutuu istahtamaan perheen keskelle laulamaan joululaulun tai pari, syömään joulupiparin ja ottamaan snapsin ennen kuin pääsee jatkamaan matkaa kohti seuraavaa kotia, joka ei yleensä ole ihan naapurissa, kuten tarkkasilmäisimmät lapset ovat havainneet. Vauhti on sen verran huima, että siihen ei yllä edes nopein kuriiripalvelu.

Tieteellisen tutkailun pohjalta voidaan päätellä, että jos olohuoneesta tai savupiipusta löytyy jouluyönä pitkäpartainen mies, kyseessä on ihka elävä joulupukki. Mikäli kyseessä on kuitenkin vapaaherran elämää viettävä herrasmies, jonka aikeisiin voi jopa kuulua pöytähopeiden tai viime vuonna lahjaksi saadun Playstationin talteen kerääminen, voidaan perhekriisiltä ja monen ihmisen joulun pilaamiselta välttyä elokuvamaiseen tyyliin kutsumalla kutsumaton vieras osaksi joulupöytää. Mikä sen yllättävämpi käänne koko perheen joulunvietolle, kuin yllätysvieraaksi saatu tonttu-ukko!

galore