Viimeisten vuosikymmenten aikana globalisoitunut maailma on tuonut ihmiset lähemmäs toisiaan. Liikkuminen on maapallollamme helppoa, Suomesta Australiaan pääsee lähtemään vaikka jo tänään, ja yhteyden Yhdysvaltoihin saa salamannopeasti netin välityksellä.

Sen lisäksi, että ihmiset kulkevat liikennevälineiden avulla näppärästi ympäri maailman ja tieto kulkee ketterästi netin välityksellä, kulkee myös tavara maailmassa nopeasti ja uskomattoman tehokkaasti. Kaikesta tästä voi kiittää teollisuuden kautta muodostunutta erinomaista logistiikkakulttuuria sekä logistiikan alalla toimivia ammattilaisia. He varmistavat sen, että ihmiset ja tavarat liikkuvat sujuvasti päivästä toiseen, niin lyhyitä kuin hieman pidempiäkin matkoja.

Logistiikka on alana entistä kriittisempi tulevaisuutta kohti mentäessä, sillä sekä ihmisten että tavaran on liikuttava tehokkaammin ja nopeammin kuin koskaan. Lisäksi ilmastonmuutos ja kestävä ajattelu tarkoittavat sitä, että logistiikan keinojen on muututtava ja tehostuttava jatkuvasti. Tämän takia on tärkeää, että logistiikan pariin kouluttautuu erilaisia ihmisiä, erilaisilla valmiuksilla varustettuna.

Logistiikan alan tehtävät ovat päivä päivältä haastavampia. Oli kuljetuksessa sitten kattotuoli, kattopaneeli tai jokin muu haastava tavarakuorma, on entistä tärkeämpää, että alalle koulutetut ammattilaiset hoitavat koko logistiikkaketjun ammattimaisesti ja turvallisesti.

Mutta miten logistiikan alaa pääsee opiskelemaan, ja onko se mahdollista Suomessa? Lue tästä artikkelista lisätietoa logistiikka-alan kouluttautumisesta.

Logistiikan koulutus alkaa jo lapsena – halusit tai et

Logistiikka tarkoittaa sanana hyvin paljon muutakin kuin pelkkiä varastoja ja kuorma-autoja. Itse kuljetusvälineiden hallinta on vain kapea osa sitä, mitä koko logistiikan alan kenttä edustaa. Työhön kuuluu asioiden kuljettamisen lisäksi varastoinnin haltuunottoa ja tehostamista, ostotyötä, varastointityötä, sekä johtamiskykyä ja prosessien hallinnan osaamista.

Tähän kaikkeen saamme tietenkin jo lapsena oppia, kun koulussa aletaan opiskella perusteorioita esimerkiksi matematiikasta. Logistiikasta opimme kuitenkin paljon myös koulun penkkien ulkopuolella. Kun seuraat vanhempiasi auton ratissa, ohi kiitäviä rekkoja, ruokakaupan tavaroita purkavia myyjiä tai postia jakavaa postinkantajaa, seuraat samalla erilaisten logististen ketjujen ja toimintatapojen kulkua.

Monet suomalaiset nuoret saavat myös armeijassa suoraan logistiikan opintoja ja jopa oikeuden ajaa suuria ajoneuvoa. Armeijassa saatu koulutus on siis myös hyvää, ellei jopa erinomaista oppia logistiikka-alalle.

Logistiikka-alan koulutukset Suomessa

Logistiikan alan näkymät Suomessa ovat erittäin hyvät. Koulutusten määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut pikkuhiljaa ylöspäin, ja vuosittain tarvitaan lisää logistiikan alan taitureita uusiin ja vanhoihin työtehtäviin. Tehtäviä löytyy monia kuljettajan työstä esimiestehtäviin saakka.

Koulutukset on tehty vastaamaan työelämässä tarvittavia taitoja ja avoinna olevia työtehtäviä. Logistiikan alan tutkintoja ovat esimerkiksi:

 • Liikennealan koulutus
 • Kuljetusalan ammattitutkinto, työnjohdon osaamisala
 • Kuljetusalan ammattitutkinto, tavarakuljetuksen osaamisala
 • Lentokoneasennuksen perustutkinto
 • Tradenomi, liiketoiminnan logistiikka
 • Logistiikan perustutkinto
 • Logistiikan perustutkinto, autonkuljettaja
 • Logistiikan perustutkinto, kuorma-autonkuljettaja
 • Logistiikan perustutkinto, linja-autonkuljettaja
 • Logistiikan perustutkinto, lentoasemahuoltaja
 • Logistiikan perustutkinto, varastonhoitaja
 • Logistiikan perustutkinto, yhdistelmäajoneuvokuljettaja
 • Insinööri, logistiikka
 • Metsäalan perustutkinto, metsäkoneen kuljettaja
 • Palvelulogistiikan ammattitutkinto
 • Palvelulogistiikan ammattitutkinto, varastologistiikan osaamisala

Suomessa logistiikkaa voi opiskella siis hyvin monimuotoisesti joko ammattikoulutasolla tai korkeakoulutasolla. Korkeakoulussa tutkinnon voi suorittaa joko insinööripuolella, tai kaupallisella puolella tradenomina. Kuljettajakoulutuksissa opiskelija suorittaa vaadittavat ajokortit ja luvat oppilaitoksessa. Logistiikan perustutkinto antaa valmiudet toimia logistiikan alan perustehtävissä esimerkiksi tien päällä tai varastotoimissa. Koulutuksia on erilaisista logistiikan aloista kiinnostuneille, joten uran siirtäminen toiselle raiteelle myöhemmin elämässä käy helposti.

galore