Kun logistiikkatarve syntyy, ensimmäinen tehtävä on valita toimitustapa. Silloin tulee harkita nopeutta. Maantiekuljetukset ovat joustavia, mutta liikenteen nopeus on noin 100 km tunnissa. Jos vastaanottaja on toisella puolella maailmaa, paketin perille pääsyä voi joutua odottamaan pitkän aikaa. Muita toimitukseen vaikuttavia seikkoja ovat rahdin paino, sisältö, sekä päämäärä.

Mikäli lähetettävä tuote on palanen paperikoneesta, joka painaa monta tonnia, tulee sen kustannukset lentorahtina olemaan pilvissa, sanan mukaisesti. Jos taas paketin sisällä on helposti syttyvää, räjähtävää materiaalia, rajoittaa se rahtitekniikka runsaasti. Tällöin kyseeseen tulee maantierahti yhdistettynä junarahtiin. Monissa tapauksissa vastaanottaja voi olla alueella, joka rajaa mahdollisuutta käyttää kaikkia rahtimuotoja. Saaristot, vuoristoiset alueet, pienet kaupungit ja niin edelleen. Huomioon tulee ottaa myös se, onko kyseessä kotimaan vai ulkomaan rahti. Kaikki kuljetysyritykset eivät kuljeta molempia.

Jos kyseessä on ulkomaan lähetys, on hyvä sopia jo etukäteen kuka hoitaa tullimuodollisuudet. Euroopan sisällä se on vsuhteellisen helppoa, mutta jos vastaanottajavaltio on Yhdysvallat, on tarpeen selvittää tullikoodit ja mahdollisen tuontiveron

maksaja valmiiksi ja ilmoittaa ne kuljetusyritykselle kuljetusta varatessaan.

Kun yllä olevat asiat on puntaroitu huolella, on aika ottaa yhteyttä eri kuljetusyrityksiin. Silloin on hyvä olla jo saatavilla tarkat tiedot lähetyksen painosta, koosta, sisällöstä, sekä milloin lähetyksen pitäisi olla perillä. Sopivan yritys on löydyttyä, lähetys pakataan ohjeiden mukaan, sekä sovitaan lähetyksen noutopäivä. Eli ajankohta, jolloin yrityksen ajoneuvo tulee noutamaan lähetyksen, ellei lähetystä viedä terminaaliin, eli kuljetusyrityksen toimitiloihin. Tämän jälkeen lähettäjän tehtäväksi jää seurata paketin kulkua. Se, kuinka kauan lähetyksen perille pääsyä joutuu odottamaan riippuu hyvin pitkälti yllä olevista tekijöistä. Usein lähetyksen kuljetuksen kesto vaihtelee 2-60 työpäivän välillä. Joten varsinkin ruuhka-aikoina, kuten jouluna kannattaa paketit pistää matkaan jo ajoissa.

galore