Lentorahdilla tarkoitetaan lentokoneilla kuljetettavia hyödykkeitä.

Monet matkustajaliikenteessä toimivat lentoliikenneyhtiöt kuljettavat myös rahtia. Isoimmat kuljetusyritykset kuten UPS ja DHL esimerkiksi toimivat lentorahdittajina.

Lentorahdin tärkein ominaisuus on nopeus. Silloin kun tuote tarvitaan nopeasti on lentorahti paras vaihtoehto. Huonona puolena puolestaan on hinta, sillä nopeudesta joutuu maksamaan, sekä myös se, että lentokoneet liikennöivät vain suurimpien kaupunkien välillä. Tämän vuoksi lähetykset usein jatkavatkin matkaansa lentoliikenteen jälkeen maarahtina. Lentorahdituksen ekologisuus on myös huono, sillä lentoliikenteen jättämä hiilijalan jälki on erittäin iso. Tämän vuoksi ympäristötietoiset yritykset ovat vähentäneet lentorahtina kuljetettavien tuotteiden määrää.

Lentorahti tilataan ottamalla yhteyttä kuljetusyritykseen, jolloin tarkistetaan, että lähetettävä tuote on turvasäädösten mukaan sovelias lentorahdiksi. Tällä tarkoitetaan pääsääntöisesti vaarallisia aineita, eli varmistetaan ettei lentorahdissa ole aineita jotka voisivat aiheuttaa koneessa vaurioita tai onnettomuuden lennon aikana. Hinnat vaihtelevat yritysten välillä laajasti, joten yritysten kilpailutus on lentorahdin kohdalla erittäin kannattavaa. Hintaan vaikuttaa tuotteen paino ja kuutiotilavuus, sekä lähetys- ja saapumispaikkojen etäisyys. Mitä isompi, painavampi tai kauempana rahti on, sitä kalliimmaksi lähetys tulee.

Sopivan yrityksen löydyttyä päätetään rahdituspäivä, eli milloin valmiiksi pakattu tuote tullaan noutamaan. Tuote on syytä pakata huolellisesti, koska paketti kulkee monien lajittelukoneiden läpi. Usein myös rahditushenkilökunnan pakettien käsittely saattaa olla varsin kovakouraista. Lentokoneiden ruumassa lämpötila on hyvinv viileä, joten se tulee myös huomioida. Helposti särkyville tuotteille kannattaa ottaa vakuutus ja erikseen merkitä ne asiaan kuuluvalla tarralla tai leimalla. Lähettäjä saa lähetystunnukseksi kutsutun koodin kun lähetys on kirjattu kuljetusyritysken tietojärjestelmään. Koodin avulla voi seurata lähetyksen matkaa ja tarkkailla pysytäänkö sovitussa aikataulussa.

Mikäli tuote matkaa lähetysmaan ulkopuolelle, kannattaa etukäteen jo tarkistaa sopimuksista kenen tehtävä on tulliselvityksen laatiminen. Kun paketti on perillä, vastaanottaja kuittaa allekirjoituksellaan saaneensa tuotteen ja logisiikaketju on tullut tiensä päähän.

Mikäli lähetys ei jostain syystä löydäkään perille, tulee ensin tarkistaa saadun lähetyskoodin perusteella kuljetusyrityksen kotisivuilta, löytyykö lähetyksestä mitään mainintaa. Mikäli ei, niin silloin tulee soittaa kuljetusyrityksen asiakaspalveluun. Jos siitäkään huolimatta lähetystä ei löydy, korvataan sen arvo kansainvälisten sopimusten mukaisesti painon mukaan. Hyvin usein lähetys saattaa olla varsin kevyt mutta sisältää arvotavaraa. Tällöin peruskorvaus ei kata kuin osan lähetyksen arvosta, ja otettu vakuutus tulee tarpeeseen. Jos vakuutusehdoissa niin mainitaan, korvataan lähetys vakuutuksessa mainitun arvon mukaisesti. Joten jos aikoo vakuutuksen ottaa, kannattaa siihen laittaa lähetyksen todellinen arvo.

Mikäli maahantuotisäädöksiä ei ole kyllin tarkasti tutkittu ennen lähetystä, voi myös käydä niin, että tulli takavarikoi lähetyksen. Sisällöstä riippuen se joko palautetaan alkuperämaahan tai päätyy tuhottavaksi. Sisällöstä riippuen vastaanottajaa saattaa odottaa myös sakkolappu maahatuontirikkeestä. Näin saattaa käydä esimerkiksi tilattaessa reseptilääkkeitä, jotka ovat myynnissä ulkomailla ilman reseptiä mutta kotimaassa ovat saatavilla vain lääkärin määräämällä reseptillä. Lentotulli on näistä tarkkana.

galore