Maailmankauppa jatkaa kasvuaan uudella vuosituhannella huimasti. Vaurastunut maailma, kehittyneet tietoliikenneyhteydet sekä kehittynyt logistiikka on kasvattanut niin kuluttajien kuin yritysten kulutusta huomattavasti, ja tuotteet on nykyään helppo tilata jopa toiselta puolelta maapalloa. Nämä tekijät ovat johtaneet merkittäviin logistiikan kapasiteetin kasvuvaatimuksiin, jotta kasvava tuotevolyymi voidaan toimittaa perille asiakkaille. Nykyään hektinen myyntivauhti vaatii myös usein nopeampaa toimitusaikaa, jonka vaiheet on helpommin seurattavissa kuluttajan puolesta. On selvää, että logistiikka-alalla riittää paljon kysyntää tulevaisuudessa, mutta millä keinoin vaatimuksiin pystytään vastaamaan on eri asia. Tässä artikkelissa katsastamme kuinka logistiikka tulee todennäköisesti kehittymään tulevien vuosien aikana.
Datan tärkeys kasvaa entisestään
Saamme jatkuvasti lukea erilaisia uutisia Big Dataan liittyen jo vuosien ajalta, eikä syyttä, sillä tieto ja sen analysointi mahdollistavat tehokkaammat logistiset ratkaisut, joita tarvitaan vastaamaan alati kasvavaan kysyntään. Data kattaa lukuisia eri aspekteja, jotka vaikuttavat logistiikkaan lukuisin eri tavoin, eikä se suinkaan rajoitu ennustamaan kuljetusten volyymia vaan useita muitakin relevantteja tekijöitä. Suuret logistiikkayritykset voivat esimerkiksi arvioida polttoaineen hintaa hyödyntämällä kehittynyttä data-analysointia ja myös pienempiä aspekteja, kuten palautusten määrää tai ajoneuvojen teknisiä vikoja. Luonnollisesti, data on myös erittäin tärkeää kysynnän ennustamisessa, jonka avulla yritys pyrkii paremmin käyttämään logistiikka resurssejaan. Datan hyödyntäminen on sitä tehokkaampaa, mitä monimutkaisemmin sen avulla pystytään arvioimaan eri tekijöiden vaikutusta toisiinsa. Logistiikka-alalla monim utkaisia tekijöitä on lukuisia ja ne ovat usein muuttuvia. Lisähaasteen luovat myös yritykset kuten suomalainen kellfri.fi, joka tarjoaa lukuisia eri metsä- ja maataloustuotteita joiden käyttötarkoitus ja etenkin koko vaihtelee laajalti. Kehittynyt suuren datan hyödyntäminen on kuitenkin vaikeaa, ja toistaiseksi vain suurimmat yritykset ovat pystyneet kehittämään systeemejä, jotka hyödyntävät koneoppimista analyysien tekemisessä.
Automatisoitu kuljetustekniikka
Droonit ovat olleet julkisuudessa selvästi näkyvillä, etenkin Amazonin mainosten siivittämänä. Droonit ovat kuitenkin vain yksi monista automatisoidusta kuljetustekniikoista, vaikkakin ne ovat selvästi eniten jalustalla. Kenties droonejakin enemmän logistiikkaan tulee tulevaisuudessa vaikuttamaan automatisoidut lastauslaitteet, rekat ja jopa jättimäiset laivat, jotka kaikki ajaisivat päämääräänsä osin tai kokonaan ilman minkäänlaista ihmisohjaajaa. On kuitenkin mahdollista, että ainakin alussa automatisointi tulee olemaan hybridimallia, eli ihminen astuu ohjaajan paikalle esimerkiksi vaikeimmissa paikoissa, jotka olisivat liian riskialttiita kolareille mikäli ne jätettäisiin kokonaan koneen ohjattavaksi. Näissäkin tilanteissa ajoneuvoja saatetaan kuljettaa etänä, eli ihminen ohjaisi rekkaa esimerkiksi vaikeimmissa kohdissa kaupunkia virtuaalilasien kautta keskitetystä ohjauskeskuksesta, joka saattaa sijaita toisella puolella maata, tai peräti toisessa valtiossa.
Automatisoitu kuljetustekniikka tulee olemaan monessa mielessä mullistavaa. Se saattaa mahdollistaa selvästi turvallisempia ja tarkempia logistiikkaratkaisuja, jotka säästävät aikaa, rahaa ja ihmishenkiä. Automatisoidun kuljetustekniikan riskit ovat huomattavasti laajempia ja inhimillisempiä. Mitä lukemattomat rekkakuskit ja muut logistiikkatyöntekijät tulevat tekemään, mikäli koneet vievät heidän työpaikkans, tulee todennäköisesti nousemaan erittäin haastavaksi yhteiskunnalliseksi kysymykseksi tulevaisuudessa.
Logistiikan kilpailutuksen kehittyminen
Logistiikka-ala on ollut pitkälti vakiintuneiden paikallisten toimijoiden sekä maailmanlaajuisten korporaatioiden hallussa. Onkin mahdollista, että yksi logistiikka-alan murroksista ei tapahdu tavanomaisemmassa tekniikassa tai liiketoimintojen kehittämisessä, vaan aivan uudenlaisessa tavassa kilpailuttaa kuljetukset. Tulevaisuudessa logistiikka-ala saattaa olla ”uberisaation” edessä, eli yksittäisten logistiikkapalveluiden sijaan kuljetukset ostetaan yhden valtavan palvelun kautta, jossa kaikki tekijät voivat tarjota palveluitaan itsenäisesti, joista asiakas voi valita hänelle parhaiten sopivimman. Tämä johtaisi valtavaan kilpailutuksen kasvuun, jonka edut valuisivat merkittävästi kuluttajan sekä sen mahdollistavan palvelun kehittäjän kukkaroon.